ریحان

نام گیاه : ریحان

نام انگلیسی : Basil

نام علمی : Ocimum basilicum

خواص گیاه ریحان

اسانس گیاه ریحان که به اسانس بازیلیک معروف می باشد دارای ، سنئول ، اوسیمن و اوژنول ، استراگول یا متیل کاوی کول ، پینن ، لینالول ، آنتول ، ترپن هایدرت ، متیل چاویکول ، تیمول ، سیترال و کافور می باشد .
این اسانس ، مایعی به رنگ زرد یا مایل به سبز با بوی معطر می باشد . اوسیمن Ocimen با فرمول شیمیایی ۱۶H10C و وزن مولکولی ۱۳۶٫۲۳ از برگها و سر شاخه های این گیاه استخراج می شود .
طبق بررسی های دیگری ، ترکیبات شیمیایی گیاه ریحان به شرح زیر می باشد :
گیاه تازه در زمان گلدهی دارای اسانس روغن فراری می باشد که شامل ۶۵ درصد لینالول ، سینئول ، دی ترپن ، اوژنول و سسکی ترپن می باشد . در برگهای ریحان حدود ۰٫۵ درصد اسانس وجود دارد که ۵۶٫۶ درصد متیل سینامات و ۸۰ درصد ترپینن و ۴٫۳۶ درصد اللینالول .
چون ریحان بسیار معطر است بنابراین برای معطر ساختن غذاها از آن استفاده می شود ریحان از لحاظ طب قدیم ایران کمی گرم و خشک است .

مضرات گیاه ریحان

مصرف ریحان در نوزادان و اطفال به خاطر جزء سمی استراگل آن ممنوع می باشد و مصرف طولانی مدت آن به علت پتانسیل اثر سرطان زای ترکیب استراگل ممنوع می باشد . مصرف اسانس ریحان به علت اثر سرطان زایی در موش ممنوع می باشد . همچنین ریحان اثر تحریک کننده قشر غده فوق کلیه ( آدرنال ) را دارد .

مشخصات گیاه ریحان

گیاهی از خانواده نعناعیان Labiatae ، یکساله ، علفی ، معطر به ارتفاع ۱۵ تا ۶۰ سانتی متر با ساقه های منشعب از قاعده می باشد . برگها بیضوی نوک تیز ، در حاشیه دندانه دار ، سطح برگها سبز روشن و پشت آن سبز خاکستری می باشد و به صورت متقابل روی ساقه قرار دارند . گل ها به صورت مجتمع در دسته های ۴ تا ۶ تایی در قسمت انتهایی ساقه . به رنگ سفید ، صورتی و گاهی بنفش می باشند . بذر ریحان کمی زبر و به رنگ سیاه می باشد .
قسمت مورد استفاده این گیاه ، برگها و سر شاخه های جوان آن می باشد .

تولید مثل گیاه ریحان

گیاه ریحان بومی فلات ایران می باشد و به صورت خودرو در ایران و افغانستان می روید
در ایران به صورت وحشی ، همدان ، اطراف تهران در ارتفاع ۲۳۰۰ متری خراسان ، خرمشهر ، در ارتفاعات ۱۵۰۰ متری کرمانشاه . بلوچستان و در آذربایجان و تبریز رویش دارد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.