فندق

نام گیاه : فندق

نام انگلیسی : Hazelnut

نام علمی : Corylus avellana

خواص گیاه فندق

مغز فندق ۵۰-۶۹ درصد ماده روغنی با بوی مطبوع دارد به مصارف تغذیه ، روشنایی ، عطر سازی و نقاشی می رسد به علاوه دارای فیتوبسترین ، ساکاروز و نوعی ماده پروتیدی به نام Coryline می باشد . دانه گرده گل های آن دارای گلوبولین ، پیتون ، موم ، نوعی ماده تلخ ، کلسترین ، ۱۵-۱۴ درصد ساکاروز ، ورنین Vernine ، گرانتین و احتمالا آدنین Adenine است .
از نظر ترکیبات شیمیایی پوست درختچه دارای لیگنوسریل الکل ، بتولینول و سیتوسترول می باشد. برگهای آن در حدود ۲% میتریستروزید اسید و آلانتوئیک اسید است . مغز میوه آن از فسفر غنی است و دارای روغن ثابت بسیار خوشبو و معطری است . از نظر مواد معدنی و ویتامین ها در هر یک صد گرم مغز فندق مواد زیر وجود دارد :آب ۵٫۸ درصد ، پروتئین ۱۲٫۶ درصد ، چربی در حدود ۶۰ درصد ، خاکستر ۲٫۵ درصد ، کلسیم ۲۰۹ میلی گرم ، آهن ۳٫۴ میلی گرم ، سدیم ۲ میلی گرم ، پتاسیم ۷۰۴ میلی گرم ، تیامین .۰٫۴۶ میلی گرم ، انرژی غذایی ۶۳۴ کالری و هیدارت کربن ۱۶ درصد .
پروتئین ۱۰ تا ۲۲ % ، لیپیدها ۵۵ تا ۶۰ درصد ، قندها ۳ تا ۹ % ، خاکستر ۲٫۲ تا ۳% است ، کلسیم ۱٫۵ تا ۲٫۲ گرم در کیلوگرم ، پتاسیم ۸ تا ۱۰ گرم در کیلو گرم . فسفر ۲٫۵ تا ۳٫۷ گرم در کیلوگرم . گوگرد ۱٫۵ تا ۲٫۷ گرم در کیلوگرم . منیزیم ۱٫۲ تا ۱٫۷ گرم در کیلوگرم .
درصد اسیدهای چرب برابر اسید پالمتیک ۲ تا ۸% اسد اولئیک ۷۰ تا ۸۷% اسید استئاریک ۰٫۵ تا ۳٫۳ % است .
فندق از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . برگ و شکوفه ،‌گل و پوست آن (مخصوصا پوست ریشه آن )قابض است

مضرات گیاه فندق

فندق اگر به مقدار کم خورده شود بهیچوجه مضر نیست ولی افراط در خوردن آن ایجاد نفخ و گاز شکم کرده و استفراغ تولید می کند برای جلوگیری آنهائیکه سرد مزاج هستند باید فندق را با آب و عسل خورده و گرم مزاجان با سکنجبین بخورند .

مشخصات گیاه فندق

فندق درختچه ای است به ارتفاع تقرباً ۲ متر که برگ های آن پهن و نوک تیز است. فندق دارای پوششی سبز رنگ بوده که پس از خشک شدن تدریجاً از آن جدا می گردد.
مغز فندق در حدود ۶۰ درصد روغن دارد که به رنگ رزد روشن بوده و دارای طعم ملایم و بوی مطبوعی می باشد.
از روغن فندق در تغذیه، عطر سازی و نقاشی استفاده می شود. مغز فندق مقدار زیادی فسفر دارد.
فندق دارای خواص زیادی است و دارای پروتئین، مواد چرب، کلسیم، فسفر و پتاسیم می باشد. فندق گرم و خشک است و برای بیماری قند مفید است.

تولید مثل گیاه فندق

فندق درختچه ای است خزان دار و یک پایه ، که جنس فندق حدود ۱۵ گونه مختلف دارد . چوب فندق ، در برابر سرما کاملا پایدار است ولی شکوفه های آن که در زمستان ، پیش از پدیدار شدن برگ ها ، باز می شوند در دمای کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد از بین می روند . نیاز سرمایی جوانه های برگ فندق با ۸۰۰ تا ۱۷۰۰ ساعت دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد برآورده می شود ولی نیاز جوانه های گل به سرما بسیار کمتر است .
فندق ، فاقد ریشه محوری است و بنابراین نیازی به خاک خیلی ژرف ندارد . گلهای نر فندق خوشه ای هستند و به حالت جانبی روی چوب یکساله ، پدیدار می شوند .گل های ماده نیز جانبی هستند و در دسته های ۱۰ – ۱ عددی روی چوب یکساله پدیدار می شوند . گلها فاقد گلبرگ می باشند و توسط باد گرده افشانی می شوند .
پس از گرده افشانی ، دانه گرده جوانه می زند ولی لوله گرده پس از رسیدن به دهانه تخمدان به یک دوره استراحت ۵-۴ ماهه فرو می رود که در طی این مدت تخمدان رشد نمی کند . در اواخر بهار با آماده شدن تخمدان ، لوله گرده وارد آن می شود و تخمک ها را تلقیح می کند و در نتیجه میوه به سرعت رشد می نماید و از اواسط تابستان به بعد می رسد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.