خواص توت‌فرنگی

یکی از خوشمزه‌ترین خوردنی‌های فصل بهار که اکنون به لطف کاشت گلخانه‌ای در طول سال قابل دسترسی است – البته با قیمت گران- توت‌فرنگی است. تقریبا همه مردم به جز آنهایی که به توت فرنگی آلرژی دارند، این میوه خوش‌طعم و زیبا را که از خانواده رز است، دوست دارند. اما تنها ظاهر فانتزی توت فرنگی نیست که آن را به میوه‌ای مشهور تبدیل کرده بلکه خواص جادویی آن در مقایسه با دیگر میوه‌ها، توجه پزشکان را جلب کرده است.
توت فرنگی منبع خوبی از فیبر، ویتامین C، فولات، پتاسیم و آنتی اکسیدان ها می باشد که این مواد مغذی باعث می شوند توت فرنگی بعنوان یک جایگزین شیرین، باعث افزایش سلامت قلب، کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان و در کل ارتقاء سلامتی بدن شود. همچنین دارای املاح کلسیم، آهن و فسفر می باشد. از مواد موثر مهم آن می توان تانن، موسیلاژ، قندهای مختلف، سالیسیلات ها و به خصوص اسیدهای میوه را نام برد.
توت فرنگی سرشار از ویتامین و فاقد چربی اشباع است و کالری کمی دارد. یک واحد توت فرنگی معادل ۸ عدد است که ۵۰ کالری انرژی دارد. توت فرنگی مانند سایر توت ها مثل شاه توت، توت سفید، تمشک و… پاک کننده روده و مثانه است. تحقیقات اخیر نشان داده است، دریافت روزانه یک واحد توت فرنگی باعث افزایش قابل توجهی در مقدار فولات خون شده و نیز فشار خون بالا را کاهش می دهد .
فولات، مقدار هموسیستئین خون را کاهش می دهد. هموسیستئین اسید آمینه ای است که در مقادیر زیاد باعث مسدود شدن رگهای خونی می شود. همچنین توت فرنگی دارای مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان ها مثل الاژیک اسید و آنتوسیانین(رنگدانه قرمز) است که در پیشگیری از بیماری های قلبی موثرند.
فولات موجود در این میوه همچنین برای دوران بارداری بسیار مهم است و از عقب ماندگی‌ های مادرزادی در این دوران جلوگیری می ‌کند. به علاوه، این ماده مغذی نیز مانند سدی در برابر بیماری‌ های عروق کرونر و سرطان روده بزرگ عمل می‌ کند، از این رو، به خانم‌ های بارداری که البته به حساسیت دچار نیستند، توصیه می ‌شود که به طور مرتب این میوه را میل کنند.
این مطالعات اهمیت مصرف توت فرنگی را در برنامه غذایی بعنوان عامل بهبود عملکرد سیستم قلبی-عروقی نشان می دهد. پتاسیم موجود در این میوه سبب کاهش فشار خون شده و خطر بروز سکته را به خصوص در افراد مستعد کاهش می ‌دهد. مطالعات نشان داده‌اند افرادی که روزانه مقادیر زیادی از این میوه را مصرف می ‌کنند، در مقایسه با افرادی که به خوردن این میوه توجه نمی ‌کنند، سه برابر کمتر به بیماری ‌های قلبی دچار می ‌شوند.
پزشکان آمریکایی می ‌گویند توت فرنگی در پیشگیری از سرطان مری مفید است. این پزشکان تاکید کردند مصرف توت فرنگی منجمد و خشک شده به میزان زیادی از تشکیل و رشد تومورهای مری در افرادی که دارای بافت‌ های پیش سرطانی هستند، جلوگیری می‌ کند.
مطالعات نشان داده اند که توت فرنگی باعث افزایش میزان هورمونی می شود که در بالا بردن متابولیسم، کاهش اشتها و تنظیم قند خون بعد از دریافت وعده های حاوی نشاسته کمک می کند. این هورمون آدیپونکتین است که میزان بالای آن در خون هم چنین با کاهش خطر حمله قلبی همراه است در حالی که میزان پایین آن در افراد چاق گزارش شده است.
گفتنی است، توت فرنگی، به علت داشتن آهن و ویتامین C در خونسازی بدن مؤثر است و به دلیل دارا بودن مقادیر کافی کلسیم و فسفر، در رشد و نمو کودکان و نوجوانان، استحکام دندان ها و ترمیم شکستگی استخوان ها بسیار مؤثر است. همچنین ویتامین A موجود در توت فرنگی نیز باعث رشد ناخن ها و تقویت چشم می شود.
دانشجویان و افرادی که تمرینات فکری می کنند، بهتر است حتما توت فرنگی بخورند، چرا که خوردن این میوه فسفر مورد نیاز مغزشان را تأمین می کند. شایان ذکر است، این میوه به علت داشتن ویتامین B در کاهش و رفع ترس، عصبانیت، خمودی، اضطراب، هیجان و سستی مؤثر است. توت فرنگی درمان کننده ی نقرس است.
توت فرنگی تازه و رسیده را با نصف قاشق چای خوری بکینگ پودر مخلوط نمایید و سپس از آن برای سفید کردن دندان های خود استفاده کنید. راز این ترکیب یا بهتر بگوییم حاصلش اسید مالیک است که پاک کننده ی بسیار قوی می باشد برای لکه های حاصل از سیگار و قهوه بر روی دندان ها و از طرفی خاصیت سفید کنندگی دارد. همچنین توصیه می شود بیش از حد معمول از این روش بهره برداری نکنید چون ممکن است به مینای دندان های خود صدمه وارد کنید. قدر مسلم این روش مثل جرم گیری در زیر دست یک دندانپزشک نیست ولی ارزان است و به صورت مقطعی جواب خواهد داد.
املاح معدنی موجود در توت فرنگی خاصیت مسهلی به آن بخشیده است، زیرا این املاح عضلات روده را به انبساط و انقباض وادار می کند و به همین جهت توت فرنگی برای درمان یبوست مؤثر است.
اگر توت فرنگی را له کنید و در آب بریزید، نوشابه ای به دست می آید که برای درمان تب هایی که با بیماریهای التهابی همراه می باشد، بسیار مفید است. خاصیت ضد التهاب موجود در توت فرنگی بدلیل فنولهای موجود در آن می‌باشد که عملکرد آنها کاهش فعالیت آنزیمی به نام سیکلواکسیِنایژ است ( این خاصیت را می‌توان در داروهایی نظیر آسپرین و ایبوپروفین نیز مشاهده نمود که باعث کاهش درد می‌شوند و از التهاباتی مانند رماتیسم و التهاب مفاصل و همچنین سرطان جلوگیری می‌کنند). تنها برتری که توت فرنگی بر این داروها دارد این است که مصرف مداوم آسپرین و ایبوپروفن باعث خونریزی داخلی(خونریزی معده) می‌گردد ولی مصرف زیاد توت فرنگی چنین نتیجه ای ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.