کلم

نام گیاه : کلم

نام انگلیسی : cabbage

نام علمی : Brassica oleracea var. capitata L

خواص گیاه کلم

کلم ها دارای مواد معدنی و ویتامین های زیادی هستند . از دیگر ترکیبات موجود در کلم گلوکوزیدها و ماده ای بنام MYROSIN را می توان نام برد. MYROSIN یک دیاستاز مخصوص است که در دانه ی خردل نیز وجود دارد و تندی دانه ی خردل مربوط به آن است.
از هیدرولیز گلوکوزیدها، گلوکز و اسانس گوگرد دار تولید می شود که همین ماده پس از پختن کلم اغلب موجب تولید بوی نامطبوع گوگردی می شود.
جدول ترکیبات شیمیایی کلم
مواد موجود در نصف لیوان کلم برگ خام :

انرژی  ۱۸ کالری
فیبر  ۲ گرم
چربی  ندارد
کربوهیدرات  ۴ گرم
پروتئین  ۱ گرم
 کلسیم  ۳۳ میلی گرم
 پتاسیم  ۱۷۲ میلی گرم
  منیزیم   ۱۱ میلی گرم
 ویتامین A  ۹ RE*
 ویتامین C  ۲۳ میلی گرم
فولات  ۳۰ میکروگرم
طبع آن گرم و خشک است

مضرات گیاه کلم

به خاطر وجود ویتامین A و E در سیاه دانه باعث تغییرات هورمون‌های جنسی می‌گردد.
خانم‌های باردار از خوردن سیاه دانه خودداری کنند.
زیاد خوردن سیاه دانه برای کلیه مضر است.
زیادخوردن آن باعث سقط جنین می‌گردد.

مشخصات گیاه کلم

کلم ، گیاهی با سابقه ی بسیار طولانی و تنوع زیاد است. کاشت و برداشت آن به ۶۰۰ سال قبل از میلاد در یونان برمی گردد . از معروف ترین انواع آن می توان کلم برگ، گل کلم، کلم بروکسل، کلم پیچ، کلم قمری و کلم بروکلی را نام برد . بیشترین مصرف کننده های کلم ها آلمانی ها، استرالیایی ها و روس ها هستند. در آمریکا نیز این گیاه دارای سابقه طولانی کشت و مصرف است.
انواع کلم:
کلم پیچ یا کلم برگ ( CABBAGE ) : کلمی بدون ساقه است که مصرف برگ یا آب آن دارای خاصیت ضد التهابی در بدن است.

کلم بروکلی ( BROCCOLI ) : غنی از ویتامین های A و C است و رنگدانه های ضد سرطان دارد . در هنگام خرید انواع سبزتر آن را انتخاب کنید و برای ماندگاری بیشتر نیز باید آن را به صورت شسته نشده داخل کیسه ی سر باز در یخچال نگهداری کنید ، زیرا رطوبت باعث رشد قارچ در آن می شود و هنگام مصرف باید آن را خوب بشویید.

گل کلم ( CAULIFLOWER ) : قست مورد استفاده ی آن گل آذین آن است. گلیکوزینولات های موجود در آن باعث ایجاد طعم خردل در آن می شود، خصوصاً اگر خام مصرف شود.

کلم بروکسل ( BRUSSELS SPROUTS ) : قسمت مورد استفاده آن معمولاً جوانه های متورمی است که در اطراف ساقه ی گیاه زیر چتر برگ ها بیرون می زند و به شکل غده های گوشتی سبز و سفت به اندازه ی فندق و یا به شکل تکمه در می آید. این نوع کلم نیز غنی از ویتامین C و A و فولات است و در پیش گیری از سرطان مؤثر است.

تولید مثل گیاه کلم

کلم پیچ به آب و هوای معتدل نیاز دارد . دمای بهینه برای رشد رویشی بین ١۵ تا٢٠ و حداقل آن برای رشد رویشی حدود ١درجه سانتیگراد است. بطورکلی دمای کمتر از ١٠ و بالای ٢۵ درجه سانتیگراد شرایط مطلوبی را برای تولید این گیاه فراهم نمی کند. کلم در شرایط آب و هوایی خنک و رطوبت زیاد به خوبی رشدکرده و درمقابل یخبندان نیز بخوبی مقاومت می کند. 
کلم پیچ درمناطق معتدل به عنوان گیاه بهاره یا پاییزه و در مناطق گرمسیر به عنوان گیاه زمستانه کشت می شود. 
کلم پیچ نسبت به طول روز حساس نیست. و تحت شرایط دمای بالا کلم پیچ چندین سال در مرحله رویشی باقی خواهد ماند. دما بالا پس از سرما می تواند گل دهی را به تأخیر بیاندازد و یا آن را متوقف کند. 
زمینی های عمیق و سنگین با سطح آب زیر زمینی حدود یک متر، شرایط مناسبی را برای تولید کلم ها فراهم می کنند. از این نظر شمال ایران برای کشت انواع کلم ها مناسب است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.